четвъртък, 12 септември 2013 г.

10 съвета при снимане на новородени и бебета

От Тонита
https://www.facebook.com/Momenti.ot.Tonita


Веднъж една моя малка моделка, която не за първи път споменавам в блога си, ме набеди, че не съм фотограф щом като снимам само бебета и деца. Е, не е съвсем вярно. Случва ми се да снимам и възрастни. :) Да речем, че съм фотограф или поне дотолкова, че да си позволя от време на време да давам съвети на всички родители в нужда, които обичат да снимат децата си, пък макар и с "по-обикновен" фотоапарат.

За вас, скъпи родители, за да правите по-добри снимки на своите бебета, когато около вас няма професионалист или близък с "по-голям" апарат :)

Предварително се извинявам, че не разполагам с повече снимки за пример, направени от мен с по-обикновен фотоапарат…


1. Снимайте от нивото на бебето/детето.
Това е най-основният съвет, който имам да дам на всеки скъп родител.
Овладеете ли това правило снимките ви ще бъдат вече наполовина по-добри.
Това ще ви помогне да направите истински и интересни снимки от света на мъниците, а не просто снимки снимани от „там горе”.

 

2. Опростете фона.
Основно правило две, което също прави чудеса.
Това, по-между другото, е основно правило в много области на фотографията.
Целта на опростения фон, в случая, е да акцентираме върху най-милото ни същество.
Колкото по-малко разсейващи елементи има /табела, кола, телевизор, играчки, други хора …/, толкова по-дълго ще се задържа погледа ни върху най-важното.
За домашни снимки един чаршаф /китеник в по-долната снимка/ прави просто чудеса.3. Дневна светлина.
Възползвайте се от светлата част на деня. Естествената дневна светлина е идеална за снимане на бебета... Ако сте у дома приближете, ако имате възможност, бебето до прозорец, който пропуска естествена дневна светлина. Ако няма достатъчно светлина опитайте се да повдигнете ISO-то на апарата /това е друга тема на писане, за тези, които не са запознати/.
Отражението на прозорците в детските очички придава допълнителен плам и енергия на снимката.

4. Непрекъснат режим на снимане.
Много елементарно, но важно и лесно за овладяване правило.
Сигурно някои от вас не знаят, но всеки нов фотоапарат има тази важна при снимане на деца функция.
Това е функция на апарата, която ви позволява да снимате няколко пъти непосредствено един след друг само с едно натискане на бутона.
Възползвайте се от това удобство. От 20 кадъра ще има все един, който се е получил :)

5. Правете портретни снимки.
Не забравяйте да разнообразявате детският албум и с портретни снимки.
Да, много е важно е да документираме всичките онези ценни първи неща, които съпътстват новият живот.
Но нека не забравяме и да снимаме онова мини личице, което скоро или вече преобръща живота ни с широки усмивки. Хубаво е да използвате функцията за приближаване в подобен случай, тъй като приближавайки се физически, начина по който техниката е създава е склонна към дисторсия, т.е. изкривява чертите на личицето.


6. Близък план.
Това е един друг начин за правене на истински снимки от света на бебето. Приближете се, колкото можете повече.
Ако имате макро режим /обикновено е нарисувано цветенце/, използвайте го за да изолирате в една снимка всички онези мини крачета, ръчички, носле, ушички, устенца, които толкова обичаме да целуваме ненаситно.7. Уловете „усмивките”.
Наблюдавайте детето си.
Всяко бебе си има своя весел момент - след сън, хранене, къпане и др....
Ако е съвсем „новичко” то съвсем скоро ще откриете момент в ежедневието му, в който той/тя се чувства най-комфортно и спокойно.
И една тайна от моята „кухня” за новородени – нежно гъделичкане по бузката ще накара всяко дете да повдигне крайчеца на мини устичката в „усмивкова” гримаса :)

8. Снимки в „черно&бяло”.
Този стил на фотографията никак не е страшен.
Целта на черно&бялата фотография е да въздейства, като акцентира върху формите, без цветовете да разсейват вниманието ни.
Някои фотоапарати предлагат подобен режим на снимане. За тези, които не разполагат с него цветът от снимките за секунди може да бъде притъпен с най-семпла програма за обработка на снимки.


9. Поставете детето в необикновена ситуация.
Защо да не си направите едно екстра забавление в двора или дори в парка.
Малчовците поставени във всякакъв вид голям съд/предмет с дъно или без :) /панер, кофа, кошница, голяма купа, чанта за плаж, стар куфар…/ си е винаги умилителна гледка :)10. Запознайте се с Photoshop /или друга по-проста програма за обработка на снимки/.
За съжаление мекичките и перфектни бебенца от списанията не винаги са точно такива в действителност. Много малко новородени изглеждат съвършени. Белеща се кожичка, пъпчици, драскотинки, белези от спане, рождени петна...
Винаги можете да прикриете някои от тези нередности, но все ще изскочи нещо друго.
Освен ако това не ни пречи, във всяка програма за обработка за снимки има четки, които са много лесни за употреба и които биха могли да направят чудо със снимките ви. Заслужава си и е много по-лесно отколкото можете да предположите.

Тога е засега от мен. Обещавам, че ще се постарая по-често да се включвам с подобни подбрани съвети, за да бъдат задоволително добри и хубави снимките ви И извън професионалните фотосесии, които вече сте правили или предвиждате да направите.

Тонита
https://www.facebook.com/Momenti.ot.Tonita

Няма коментари:

Публикуване на коментар